Herpes is een veel voorkomende virusinfectie. De herpes die rond de mond voorkomt staat ook wel bekend als koortslip. Dit herpes virus komt erg veel voor, twee op de drie mensen zijn geïnfecteerd met dit herpes virus. Veel mensen die geïnfecteerd zijn met herpes merken niets van de infectie en velen zullen dan ook geen plekjes op de lip of naast de mond ontwikkelen. Voor mensen met een zeer zwakke weerstand en voor zuigelingen kan een infectie met herpes een zeer zorgelijk verloop hebben en zelfs fataal zijn aangezien de herpes zich als een infectie kan uitbreiden naar de hersenen.
Herpes blijft een leven lang in het lichaam van de geïnfecteerde persoon actief. Terugkerende herpes symptomen zijn dus goed mogelijk. Vaak komt de herpes terug door prikkels als stress, koorts, ongesteldheid, zonlicht of een lagere weerstand. Wanneer u veel last heeft van de blaasjes van herpes, is medicatie mogelijk.
Oorzaak & symptomen van herpes
De meeste mensen worden besmet met herpes door direct contact met iemand die herpes heeft. Dit kan gebeuren door zoenen, contact van huid op huid of seksueel contact. Ook wanneer herpes op voorwerpen zit, kan het worden overgedragen. De herpes infecteert zich via de slijmvliezen of via de huid en bereikt vervolgens de lymfeklieren. Deze kunnen door de herpes infectie opzwellen en pijnlijk zijn. Na de eerste infectie blijft het herpes virus in het lichaam. Het virus gaat namelijk bij de eerste infectie via de plaatselijke zenuwuiteinden en via de zenuwbanen naar de bijbehorende zenuwknoop.
Heel weinig mensen krijgen gelijk na de infectie klachten. Normaal gesproken ontstaan de kenmerkende klachten, zoals blaasjes, van herpes pas drie tot negen dagen na de infectie. Deze herpes-blaasjes zijn eigenlijk een ontsteking van de mond of lippen. Als de herpesinfectie in het bloed komt, kunt u koorts krijgen en andere ziekteverschijnselen voelen.
De koortslip is de bekendste uiting van herpes. Deze infectie aan de lippen wordt gekenmerkt door kleine blaasjes, die pijnlijk of branderig aanvoelen. Deze herpes blaasjes drogen in en worden korstjes die spontaan afvallen. Herpes aan de lippen is vaak zeer mild. Toch is het mogelijk veel pijnklachten te hebben en kunnen cosmetisch ontsierende huidafwijkingen ontstaan.
Wanneer u herpes aan de geslachtsdelen of anus heeft, geeft dit veel meer klachten. De pijnklachten kunnen zeer heftig zijn.
Bij sommige mensen komt de herpes maandelijks terug, anderen krijgen slechts enkele malen in hun leven een opvlamming van herpes. De regelmatig terugkerende infectieverschijnselen van herpes zijn meestal minder heftig dan tijdens de eerste besmetting.
Herpes en baby's
Bij een verminderde weerstand en voor baby’s kan herpes zeer gevaarlijk zijn. Een herpes infectie kan snel uitbreiden tot in de hersenen en zelfs tot de dood leiden. Belangrijk is het daarom uw arts op de hoogte te brengen van een herpes infectie wanneer u zwanger bent en bijna moet bevallen. Ook het aanraken en zoenen van zuigelingen wanneer u last heeft van een herpes infectie wordt streng ontraden.
Behandeling herpes simplex
Normaal gesproken hoeft herpes niet behandeld te worden. De klachten verdwijnen vanzelf. Wanneer er wel behandeling nodig is, zal uw arts medicijnen voorschrijven. Er zijn geen medicijnen die er voor zorgen dat het opgeslagen herpesvirus definitief uit uw lichaam verdwijnt. Herpes kan dus na behandeling regelmatig terugkomen. Behandeling met medicijnen wordt ingezet bij een ernstige infectie. Tevens kunnen dit soort medicijnen ingezet worden ter onderdrukking indien er sprake is van een zeer frequent terugkerende herpesinfectie op bijvoorbeeld de geslachtsdelen.
Wat kunt u zelf doen?
Zorg ervoor dat wanneer u last heeft van een herpes infectie anderen niet blootstelt aan de slijmvliezen waarop de herpes infectie actief is. Dus niet zoenen en geen seksueel contact, zodat u de herpes niet doorgeeft. Bij herpes aan de geslachtsdelen, is het risico dat u de herpes doorgeeft altijd aanwezig. Door het gebruik van een condoom kunt u deze kans eenvoudig verkleinen.
Raak de plaats van de herpes infectie ook nooit met de vingers aan. Op deze manier minimaliseert u de kans om uzelf of anderen te besmetten. Ook gebruiksartikelen als handdoeken en washandjes kunt u het beste niet in de buurt van de herpes laten komen om deze reden. Daarnaast is het belangrijk bij herpes aan de lippen, niet te knuffelen en te zoenen met zeer jonge kinderen of mensen die een zeer zwak immuunsysteem hebben. Herpes kan voor hen dodelijk zijn.
Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op via 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag.