Amersfoort
Ruimtevaart 50-56
3824 MX Amersfoort
Bij een lenswissel wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens. Een andere naam voor deze behandeling is PRELEX (Presbyopic Lens Exchange) of RLE (Refractive Lens Exchange). Er is een breed assortiment aan kunstlenzen, namelijk monofocale-, bifocale-, trifocale- en extended vision lenzen. De kunstlenzen beschikken over unieke eigenschappen waarbij uw afhankelijkheid van een bril sterk vermindert. De meest gebruikte lens is de multifocale kunstlens. Deze corrigeert het zicht op alle afstanden (dichtbij, tussenafstand en veraf).
Ga direct naar:
Over de lenswissel-behandeling
Herstel van een lenswissel-behandeling
Is een lenswissel iets voor u?
Resultaat en bijverschijnselen
Risico's
Contact / maak een afspraak
Er zijn verschillende soorten kunstlenzen. Het verschil tussen deze lenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Bergman Clinics maakt gebruik van de volgende typen kunstlenzen.
1. Monofocale lens (torisch)
Met een monofocale lens wordt het zicht ingesteld op veraf, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Voor dichtbij behoudt u de leesbril.
2. Bifocale kunstlenzen (torisch)
Met een bifocale lens wordt het zicht ingesteld op 2 afstanden, veraf en dichtbij, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. In sommige omstandigheden kan het zijn dat u een leesbril nodig heeft, bijvoorbeeld in schemerige lichtomstandigheden of een afwijkende leesafstand.
3. Trifocale kunstlenzen (torisch)
Met een trifocale lens wordt het zicht ingesteld op 3 afstanden, veraf, dichtbij en een tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om en lichte brilsterkte te dragen, denk daarbij aan lezen in schemerlicht.
4. Extended vision / LENTIS Comfort lens
Met een extended vision / LENTIS Comfort lens worden twee afstanden goed gecorrigeerd: veraf en tussenafstand. Tevens wordt de nabij-afstand licht ondersteund, tenzij anders besproken met uw oogarts. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om een lichte brilsterkte te dragen. Bespreek tijdens het vooronderzoek uw persoonlijke situatie en verwachtingen met uw oogarts. Deze bepaalt samen met u welk type vervanglens het beste resultaat geeft in uw dagelijks leven.
Uw oog wordt voor de behandeling verdoofd, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de verdoving goed is ingewerkt. Omdat het helemaal verdoofd is, kunt u het oog niet meer bewegen.
1. U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een piepklein sneetje in uw oog. 2. De oogarts haalt door het sneetje uw eigen lens uit het oog en plaatst de vervangende lens.
3. Het sneetje is zo klein dat het niet gehecht hoeft te worden. Zodra de lens goed vastzit, is de behandeling klaar.
4. Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.
Na een lenswissel moet u 4 weken oogdruppels gebruiken om uw behandelde oog te beschermen. In principe kunt u binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel.
In deze gevallen is implantatie van een glens mogelijk iets voor u:
- U bent ouder dan 55 en hebt een afwijking groter dan -3.00 of +1.00 dioptrie
- U bent jonger dan 55, verziend (u hebt een plussterkte) maar ooglaseren of een voorzetlensimplantatie kan bij u niet
- U hebt (beginnende) staar, een vertroebelde ooglens
Het resultaat van een lenswissel is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een vervangende lens nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt om helemaal scherp te zien.
Geïmplanteerde lenzen brengen een aantal beperkingen en bijverschijnselen met zich mee. Deze verminderen binnen 3 tot 12 maanden, maar verdwijnen waarschijnlijk niet helemaal. De belangrijkste bijverschijnselen bij multifocale lenzen:
- U zult in de verte ook 's nachts goed zien, maar mogelijk ziet u wel halo's of lichtkransen om lichtbronnen.
- Het leeszicht is optimaal bij goed licht. Bij de meeste typen lenzen is de afstand waarop u het beste leest ongeveer 40 cm, iets dichterbij dan normaal.
- De tussenafstand (voor het lezen van beeldscherm, bladmuziek of dashboard) wordt iets minder gecorrigeerd. Meestal is het resultaat wel voldoende, al gebruiken sommige mensen hier nog een leesbril voor bij zwak licht.
Voor alle lenstypen geldt dat ze soms een beetje zichtbaar kunnen zijn. Bij bepaalde lichtinval kan iemand anders ze zien glinsteren.
Een lenswissel behandeling is erg veilig. Het werkt precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld. De risico's zijn dus zeer klein, maar net als bij elke medische ingreep zijn ze er wel. Bekijk alle risico's.
Heeft u vragen over een lenswissel of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons Contact & Service Center via 088 – 9000 680.
Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.
Bekijk toegangstijdenOnze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.